„Ignifug” vs. „Incombustibil” sau „Care izolatie termica arde?”

Cerintele asupra sigurantei în caz de incendiu in normativele nationale sunt de cele mai multe ori bazate pe modul de propagare a focului (curba de foc standard). Cerintele cu privire la caracteristicile materialelor si structurilor folosite sunt determinate de destinatia finala a cladirii, dimensiunea si operarea acesteia precum si de potentialul la foc pe care il poseda.

Test Incombustibil
FIG1

a) Clasificarea la foc a materialelor: reacția la foc (propagarea focului)

În cazul izbucnirii unui incendiu, este important ca respectiva cladire sa poate fi evacuata pe cat de repede posibil pentru salvarea vietilor omenesti. Timpul disponibil pentru evacuare se bazeaza pe materialele de constructii si proprietatile acestora cu privire la rezistenta la foc.

Rezistenta la foc a materialelor de constructii este determinata si reglementata (in UE) prin Euroclass. Euroclass-ele au fost introduse in urma unei rezolutii a Comisiei Europene (2000/147/EEC) in Februarie 2000, in scopul crearii unei platforme comune de comparatie a proprietatilor cu privire la reactia la foc a materialelor de constructii. Metodele de incercare la foc ale produselor se face in concordanta cu metode de test armonizate in statele membre.

Testele de rezistenta la foc in Euroclass:

* Teste de rezistenta la foc a materialelor de constructii – Non-combustibilitate, EN ISO 1182.

* Teste de rezistenta la foc a materialelor de constructii – Determinarea potentialului caloric, EN ISO 1716.

* Teste de rezistenta la foc a materialelor de constructii – Materiale de constructii, cu exceptia materialelor destinate pardoselilor, expuse la flacara deschisa a unui arzator pe gaz (SBI), SS-EN 13823.

* Teste de rezistenta la foc a materialelor de constructii – Inflamabilitatea produselor supuse unei flacari penetrante – Partea a 2-a: Test cu o singura flacara, EN ISO 11925-2.

* Rezistenta la foc a pardoselilor – Partea 1: Determinarea comportamentului la ardere folosind o sursa radianta de temperatura, EN ISO9239-1.

OBSERVATIE: Scopul metodei de test SBI (Single Burning Item) este de a utiliza un model la scara mai mare comparativ cu metodele standard de test, pentru ca rezultatele testului sa corespunda mai bine, referential, cu o propagare a focului la scara reala. Experienta spune ca metoda de test SBI nu functioneaza prea bine cu produsele compuse din mai multe straturi, precum panouri sandwhich usoare, cu miez de polistiren si suprafete de metal. Rezultatele metodei SBI tind sa depinda de locatia obiectului testat, astfel incat a fost dezvoltat un standard (EN 15715) cu instructiuni detaliate pentru montajul si fixarea obiectului testat.

Principalele proprietati care determina Euroclassa unuui produs sunt non-combustibilitate, inflamabilitate, propagarea flacarii, valoarea calorifica precum si modul si gradul de degajare de fum si picaturi incandescente. In functie de rezultatul anumitor proprietati, produsului ii este atribuita o clasa de rezistenta la foc conform graficului de mai jos.

FIG2
tabel
tabel3

* Clasa A1 este incombustibila si datorita nivelului de cerinte nu poate fi combinata cu nici o clasa aditionala

* Clasa A2 este deasemenea clasificata ca fiind incombustibila din moment ce nu produce combustie spontana cu degajare de flacara in aplicatiile posibile ale produsului ce intra sub incidenta acestor clase

* De la clasele A2 laD exista clase aditionale ce pot fi combinate cu Euroclasa, pentru dezvoltarea de fum s1, s2 sau s3 si pentru emisia de picaturi incandescente d0, d1 sau d2 (ex. A2 – s1, d0)

* Clasa E se combina cu clasa aditionala d2

* Apartenenta unui produs la clasa F inseamna ca acesta nu a fost documentat, nu intruneste criteriile de eligibilitate ale unei alte clase sau producatorul nu a dezvoltat proprietatile de rezistenta la foc. Clasa F nu poate fi combinata cu nici o alta clasa aditionala

* Atunci cand se stabileste Euroclasa pentru izolatiile termice la conducte se foloseste sub-indexul „L” (ex. A2L – s1, d0)

Combustia mocnita si potentialul de incendiu inmagazinat:

Potentialul de provocare a unui incendiu datorita combustiei ascunse (mocnite) nu este inca o proprietate inclusa in sistemul de clasificare European, desi unele state membre prevad cerinte pentru ele.

Combustia incandescenta continua este proprietatea unui material de constructii de a continua sa mocneasca desi factorul de expunere la foc a fost indepartat. Un standard European armonizat cu privire la metodele de test pentru aceasta proprietate este in curs de dezvoltare. Aceasta proprietate nu afecteaza numai izolatia termica ci in esenta, toate materialele de constructii.

Potentialul de incendiu inmagazinat studiaza capacitatea de incendiu a unui produs ce a fost expus timp indelungat unei surse de caldura de intensitate scazuta. Spre exemplu, o asemenea ardere mocnita se poate intampla in interiorul izolatiei termice dintr-un plafon fals ce prevede surse de lumina electrica incastrate.

Gazele toxice:

Gazele toxice produse de materialele de constructii in faza incipienta a incendiului pot fi letale, ca atare trebuie acordata o atentie sporita din acest punct de vedere atunci cand este ales un material. La ora actuala nu exista o metodologie Europeana armonizata pentru testarea si evaluarea toxicitatii produselor de constructii atunci cand sunt supuse unui incendiu. Cu toate astea, se lucreaza in acest sens.

Euroclasele sunt totusi un reper important deoarece ele includ materiale ce nu emana nici un fel de noxe la foc (A1, A2 etc.)

b) Clasificarea la foc a structurilor: Rezistenta la foc (compartimentarea anti-foc):

In timp ce produsele de constructii sunt catalogate in functie de reactia la foc, acoperisurile, peretii, podelele, tavanele si chiar sistemele de constructii, inclusiv tevile si tubulaturile de ventilatie sunt clasificate in functie de rezistenta la foc. Sistemul de clasificare la foc a fost formulat pe baza unor cerinte functionale. Proprietatile la foc sunt testate in cuptoare la scala mare, utilizandu-se o curba clasica temperatura/timp. Sunt testate si clasificate urmatoarele proprietati:

* I = izolatia. Timpul necesar pentru a produce o crestere a temperaturii pe partea rece a elementului structural, de obicei 140oC

* E = integritatea. Durata de timp in care elementul structural isi pastreaza integritatea in fata flacarilor si a gazelor fierbinti, intr-un incendiu normal.

* R = capacitatea de sarcina. Durata de timp in care elementul structural isi pastreaza integritatea necesara pentru a face fata incarcarii pentru care a fost proiectat, intr-o faza de dezvoltare a unui incendiu normal.

* M = efectul mecanic. Capacitatea unui element structural de a rezista unui impact mecanic intr-un incendiu normal.

Rezultatele testelor sunt obtinute in forma unei stante temporale care indica numarul de minute la care un element structural poate rezista incendiului pana ca limita impusa de criteriu sa fie atinsa. Daca spre exemplu, elementul obtine REI 60, acest lucru inseamna ca poate rezista unui potential incendiu timp de o ora, mentinandu-si capacitatea de sarcina, integritatea si izolatia. Capacitatea de Izolare la Foc (I) este determinata de temperatura partii opuse focului daca temperaturii de pe partea cu focul nu ii este permis sa creasca peste 140oC. In anumite cazuri mai pot fi introduse si alte criterii in algoritm. Criteriul M este in general utilizat pentru rezistenta la efectul mecanic la pereti.

ignifug