VATA MINERALA BAZALTICA VS. POLISTIREN EXPANDAT PE FATADELE TENCUITE?

Fatade-Vs

Două produse izolatoare diferite prin natură, cu două zone de aplicare diferită. Fiecare excelent în felul său, atunci când este folosit în aplicația corectă.

Când vorbim totuși de aplicare pe fațadă avantajele vatei bazaltice sunt evidente cu excepția unuia: prețul.
Așadar…

1. ESTE MAI SCUMPĂ!

…din toate punctele de vedere, costurile de producție ale acestui material sunt mai mari, procesul tehnologic e mai greoi și mai complex, INVESTIȚIA inițială e de câteva zeci de ori mai mare ca atare produsul este mai scump; de ce ar investi cineva în astfel de linii de producție, conștienți fiind că la final, acea investiție îl va pune să vândă un produs mai scump decât principalul competitor de pe piață? Pentru că produsul cu pricina ARE calități clar superioare, ca atare, diferența de preț este justificată pe deplin, recte există o piață care este pregătită oricând să plătească pentru un plus de calitate precum și pentru alte “servicii” pe care i le pune produsul la dispoziție.

Hai să vedem care este procesul de producție, în ambele cazuri, așa cum l-a prezentat Discovery Channel la celebrele emisiuni ”How it’s made”.

Vata Bazaltica

Polistiren Expandat

2. ESTE NATURALĂ!

…piatră d-aia de pe calea ferată, care se extrage de la carieră, aruncată (la propriu), în cuptor, pe la 1500 de grade Celsius și retransformată în lavă. I se mai adaugă pe alocuri anumite rășini (apret) pentru a atinge anumiți parametri mecanici.

Polistirenul? Este un produs pur chimic, obținut pe scară largă din stiren, produs al unei ramuri a industriei petroliere în valoare de 55 miliarde de lire sterline, în 2010.

3. NU ARDE!

…piatra NU ARDE! Punct! La 1500 de grade se topește dar nu degajă noxe, nu întreține focul.

Este complet anorganică și în orice sistem de construcții ar fi pusă, ea nu numai că nu întreține focul ci ajută la stoparea lui. Este materialul numărul unu în lume în producția de uși sau alte tipuri de bariere anti-foc.

Vata minerală nu este doar ignifugă ci este în primul rând non-combustibilă fiind un material avizat și recomandat de Pompieri.

4. STABILITATE DIMENSIONALĂ!

…ce e aia? Simplu: caracteristica plăcilor, de a-și menține dimensiunile în timp.

Pentru că vorbim de o aplicație pe fațadă este foarte important să vorbim de un material care și peste 10-12 ani, va avea aceleași dimensiuni, pentru a nu sta să reparăm tencuiala și finisajul final în fiecare an.

5. RESPIRABILITATEA SISTEMULUI

Da, contează dacă aveți o ventilație bună a încăperilor.

Da, contează să aveți un “termopan” montat corespunzător.

Este însă important ca și pereții locuinței dumneavoastră să permite un schimb de vapori de apă cu exteriorul, aceștia generându-se și acumulându-se în interiorul încăperii.

Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un material ce permite trecerea vaporilor de apă prin întreaga lui masă.

Vata minerală e o structura fibroasă, care izolează termic datorită aerului prins între aceste fibre. Evident, pe fișa tehnică a oricărui produs de vată minerală, cu precădere cele pentru fațade tencuite, veți regăsi rubrica “Permeabilitate la trecerea vaporilor de apă”. Acest lucru îi permite, ca și dacă a fost udată accidental, ea să poată să se usuce. Plăcile sunt hidrofobizate în masă ceea ce le face să respingă apa, totuși aceasta putând să intre în ele dacă sunt practic scufundate.