Betonul de pantă pe acoperișul plat reprezintă o soluție a anilor ’80 când încă produsele ușoare pentru construcții, din plastic sau derivate, erau o raritatea pe piața românească. Dacă vrei să afli cum poate fi înlocuit cu modalități moderne de implementare a unei pante pe acoperișul tip terasă, avem câteva idei pentru tine mai jos.
Acoperișul plat, cea mai dificilă parte din procesul de construcție a unei clădiri, este dificil de realizat corect și fără greșeli de execuție. Cu toate acestea, datorită noilor soluții, materiale și modalități de punere în operă, visul de a avea un acoperiș plat bine implementat poate deveni cu ușurință o realitate. Și dacă îți dorești un acoperiș plat durabil pe termen lung care să fie și impermeabil, eficient din punct de vedere al costurilor și al risipei de energie atunci este cazul să studiezi noua gamă de produse moderne existentă în piață precum și modurile noi de aplicare ale acestor soluții.
Downloadează Normativul care reglementează executarea și exploatarea hidroizolațiilor la clădiri
Îți punem la îndemână ultima formă a normativului care reglementează materialele și modalitățile de construcție ale acoperișurilor de tip terasă. Panta pentru scurgerile apei pluviale este în general prevăzută la minim 2%, dar știm că acest minim nu asigură o eliminare rapidă și eficientă a apei de pe acoperiș. Oare de ce încă se prevede un minim atât de mic?
Pericolul cel mai mare care pândește în cazul acoperișurilor plata, tip terasă, este că sunt… plate prin definiție. De pe suprafața lor plată, apa nu se poate scurge eficient iar în timp acest lucru afectează clădirea. Astfel, orice acoperiș plat este construit cu o mică înclinație. Conform reglementărilor, această înclinație este determinată de gradul de aplatizare permis de ultimul strat, anume cel de impermeabilizare.
În încercarea de a reduce greutatea mare a plăcilor înclinate din beton, constructorii au redus în timp gradul de înclinație al acesteia, ignorând faptul că o pantă mai mică de 15% nu va permite evacuarea eficientă a apelor meteorice. Mai jos o explicație simplă:
Imaginați-vă o masă lungă de 1 metru și ridicată de un colț, 1.5 cm. Dacă picurăm puțină apă oriunde pe suprafața ei, panta de 1.5% nu va permite curgerea picăturilor nici dacă suprafața este netedă. Din moment ce pe un acoperiș plat este greu de realizat o suprafață perfect netedă, ne putem da seama imediat că înclinația minimă permisă în normativul de mai sus nu va fi suficientă în multe cazuri.
Prin respectarea minimului de înclinație multe acoperișuri plate au reținut apă. Un astfel de mediu a fost proprice pentru dezvoltarea mușchilor și a altor plante, care a dus în timp la distrugerea acoperișului prin afectarea stratului de impermeabilizare. În câțiva ani, chiar și acoperișurilor bine sigilate au început să aibă scurgeri.
Ca o consecință, pietre mari de beton ce înainte dădeau înclinație acoperișului, au început să fie înlocuite cu panouri netede de pantă. Nu numai că sunt realizate din materiale de zeci de ori mai ușoare decât betonul dar și contribuie la izolația termică totală a clădirii conform cerințelor moderne, NZEB, din domeniul construcțiilor.
Astfel, rezolvăm două probleme fundamentale într-o singură etapă de implementare: panourile netede au o greutate mult redusă și în plus aduc un aport la rezistența termică a clădirii.
SFAT: Nu încărcați acoperișurile de tip terasă cu greutate suplimentară. Cu banii economisiți vă puteți pregăti propriul colț sub cerul liber pe acoperișul cu pricina.
Pe lângă greutatea redusă și aportul de izolație termică, panourile de pantă aduc și alte avantaje:
- Datorită reducerii de greutate putem transforma acoperișul într-unul circulabil fără a fi nevoie de ranforsarea pereților de sprijin.
- Rezistență mecanică sporită. Această capacitate mecanică a panoului de pantă facilitează construirea zonelor de pe acoperiș ce pot fi utilizabile, traficabile.
- Acoperișul va fi semnificativ mai subțire dar și mai bine termoizolat.
- Datorită suprafețelor netede, nu există nici un risc al apariției înțepăturilor în materialul hidroizolant. Ca atare, instalarea unui strat de separare, precum geo-textilul în acoperișurile de beton clasice, nu va mai fi necesară.
- Se obține o suprafață mult mai netedă ce va facilita evacuarea apei mult mai eficient, astfel evitându-se neplăceri datorate eroziunii în timp.
- Panourile de pantă pot fi utilizate și în construcția acoperișurilor inversate, modul optim și durabil de a construi un acoperiș.
Care este esența acestui discuții de fapt? Poate fi aspectul că acoperișul este elementul crucial în ansamblul unei clădiri și că nu este esențial să îl încărcăm cu greutăți inutile. Ca atare ar trebui mereu să căutăm alternative la materialele de acest tip și să ne interesăm de soluțiile existente în piață atunci când astfel de probleme apar. Acesta este modul ideal de a-ți acoperi trainic casa și de a te și bucura de un loc privilegiat sub stele, pe acoperișul acesteia.
INFORMATII CONTACT
Adresa: Strada Mihai Bravu, Ploiești, 100410, Romania
E-mail: office@robalan.ro / office@izolrom.ro
Mobil: 0722502118 / 0723635118
IzolaȚie fonicĂ · IzolaȚie Antifoc · IzolaȚie Acustică