Programul Casa Eficientă Energetic s-a pus în mișcare în 2020 și promite peste 100 de milioane de euro, distribuiți pentru aproximativ 9000 de locuințe din România, ai căror proprietari doresc să le eficientizeze energetic. În funcție de stadiul de eficientizare la care ai ajuns cu casa ta, probabil că cel mai util mod de a folosi banii sunt pentru instalarea unui termosistem cu vată bazaltică. Vom detalia în cele ce urmează de ce este esențială termoizolarea exterioară a fațadelor și de ce vata minerală bazaltică este soluția ideală la acest moment.
1. Material cu coeficient de transfer termic foarte mic
Programul Casa Eficienta Energetic este un program ce este destinat în primul rând proprietarilor de locuințe individuale care până la ora actuală nu și-au termoizolat imobilul. Dacă pentru anveloparea blocurilor de locuințe s-au desfășurat și se desfășoară o multitudine de programe cu fonduri din diferite proveniențe, pentru locuințele individuale până la această dată nu am avut un program care să vină în ajutorul acestor proprietari.
Vata minerală bazaltică este un material fibros care izolează termic prin balansarea corectă a diametrului fibrelor și geometria așezării acestora. Dacă în trecut nu puteam vorbi de altceva decât de densitate a produsului pentru a defini rezistența mecanică a plăcilor de vată (cât rezistă la apăsare și exfoliere), prin perfecționarea tehnologiei s-a putut ajunge la controlul minuțios al geometriei așezării fibrelor astfel că astăzi beneficiem de calitățile excelente de termoizolator ale vatei bazaltice combinate cu proprietăți mecanice suficiente pentru a putea monta plăcile pe fațadele exterioare și a ne bucura de o termoizolație de calitate și durabilă.
În ziua de astăzi majoritatea producătorilor de vată minerală bazaltică au reușit să-și alinieze produsele destinate termoizolării fațadelor, din punct de vedere al conductivității termice, astfel încât niciunul să nu mai aibă un coeficient de transfer termic mai mare de 0.040 W/(mK). În același timp, există produse, precum BP ETICSplus al celor de la FIBRAN, care ajung la un coeficient de transfer termic spectaculos de numai 0.034 W/(mK).
Investiția într-un termosistem cu vată minerală bazaltică se amortizează, în general, într-un maxim de 10 ani însă durabilitatea lui, dacă este montat corespunzător, depășește cu mult această perioadă și în general, durata de viață a materialelor concurente. Până la urmă este vorba de bazalt, care este o piatră…
2. Siguranța la foc
Nu mai este de mult un secret că o locuință trebuie să tindă, dacă proprietarul este responsabil, către utilizarea cât mai multor materiale care să nu propage focul în cazul unui incendiu. Așa cum am arătat și în acest articol, a fi “ignifug” nu este același lucru cu a fi “incombustibil”, iar vata minerală bazaltică face parte din a doua categorie în mod categoric. Singurul compus organic care poate întreține focul, din componența vatei minerale bazaltice, este rășina cu care sunt lipite fibrele însă aceasta rareori depășește 1% din totalul compoziției chimice. La producătorii consacrați, precum Rockwool, FIBRAN, Knauf Insulation, ISOVER, acest procent este atent monitorizat în rețetele tuturor produselor, fiind permanent redus prin îmbunătățirea geometriei fibrei și a așezării acesteia.
Vata bazaltică este încadrată în euroclasa de protecție la foc A1, categorie în care intră orice alt material care nu arde și nu întreține focul.
3. Izolare Acustică
Unul dintre avantajele majore pe care le are termosistemul cu vată minerală bazaltică este reprezentat și de excelentele proprietăți fonoabsorbante ale materialului termoizolator.
De foarte multe ori, atunci când suntem nevoiți sau ne dorim să ne termoizolăm fațadele, în special în cazul în care fațada este existentă, utilizată și are nevoie de termoizolație, ne lăsăm duși de ideile ce ne vin pentru finisaje. “Cum va arăta fațada casei mele?” este una dintre cele mai răspândite întrebări atunci când vine vorba de realizarea unui termosistem de tip ETICS (Exterior Thermo Insulated Composite System). Este însă foarte important să studiem caracteristicile materialelor termoizolatoare și să alegem în cunoștință de cauză. Până la urmă, proiectul “Casa Eficientă Energetic” este dedicat eficientizării energetice a locuinței, nu revopsirii acesteia. Vata minerală bazaltică are multiple proprietăți pe lângă cele de termoizolator iar proprietățile de izolator acustic nu sunt deloc de neglijat atunci când aveți de ales între vată și concurenții ei. Un confort acustic este dorit de toată lumea iar această caracteristică a materialului devine foarte importantă dacă proprietatea dumneavoastră se află lângă o sursă de zgomot (ex. o șosea foarte circulată).
4. Sisteme complete, complexe și atenție la detalii profesionale
Când vorbim de termoizolația fațadelor este important, ca investitori care cheltuim bani pentru a dobândi cea mai bună soluție, să o gândim în termenii a două mari categorii de produse care intră în sistemul pe care îl vom aplica:
a. SISTEMUL de termoizolație – am scris cu majuscule cuvântul “sistem” deoarece atunci când ne apucăm de termoizolat o fațadă, conceptul mai larg din care ar trebui să îl desprindem pe cel de “termoizolare a fațadei” este cel de “anvelopă” a clădirii. Izolația termică, la modul ideal, ar trebui să fie un strat separat și exterior clădirii, cu transfer foarte mic de temperatură. Astfel, în acest concept, orice punte termică (punct de contact al clădirii propriu zise cu mediul înconjurător) ar trebui să fie izolată termic pentru a spori rezistența termică totală dar și pentru a ține sub control probleme ce pot apărea (ex. condens, punct de rouă). Din acest punct de vedere, sistemul de termoizolație pe care îl aplicați pe fațadă ar trebui să fie complet și să vină ca o soluție pregândită de producătorul de termoizolație pentru a acoperi toate problemele și zonele de aplicare. Spre exemplu, cei de la FIBRAN oferă un sistem de izolație complet care propune termoizolarea corectă și completă a peretului, începând de sub cota 0, continuând pe soclu și apoi pe fațada principală. Pentru aceste zone umede de aplicare recomandă 2 produse din gama lor de polistiren extrudat: FIBRANxps 300L și GF. Pe fațada principala FIBRAN propune FIBRANgeo BP ETICS sau BP ETICSplus, 2 produse din vată minerală bazaltică care sunt completate cu capace din vată minerală bazaltică cu rolul de a acoperi diblul și a rupe puntea termică pe care acesta o crează. În cazul produsului FIBRANgeo BP ETICS, FIBRAN oferă capacele cu titlu gratuit, crezând cu tărie în soluția lor. Ulterior, mai sus pe fațadă, pe zonele umede dar și la glafuri, aceștia propun produse tot din polistiren extrudat ca soluție corectă, deoarece vata bazaltică nu are capacități hidroizolante, nu se împacă bine cu apa iar rezistența ei mecanică nu este suficientă pentru a prelua sarcini punctiforme mari (cum sunt glafurile).
b. Sistemul de adezivi, vopseluri și tencuieli decorative – acesta trebuie gândit ca o entitate separată de termoizolația propriu zisă din simplul motiv că, deși important, scopul principal al lucrării de care vorbim este termoizolarea. Desigur, este important să alegeți mortarul de lipire corect pentru materialul de termoizolare ales. Proprietățile pe care trebuie să le aibă (inclusiv din punct de vedere al permeabilității la vaporii de apă) diferă dacă folosiți, spre exemplu polisitiren expandat față de cel fabricat pentru lipire și șpăcluirea pe vată minerală bazaltică. Deasemenea, alegerea unui mortar de calitate este și o chestiune care ține de costuri însă, în totalul impactului financiar pe care îl implică termoizolarea unei fațade, diferențele de preț pentru mortar și finisaje nu sunt în general cele care contribuie în mod decisiv.
În programul Casa Eficientă Energetic este important în primul rând să alegeți un sistem cât mai complet din punct de vedere al eficientizării termice, aspectul final rezolvându-se ușor, indiferent de finisajul ales.
5. Impact mic asupra mediului
Deși indirect, impactul procesului de producție al materialului de termoizolație ales în mediul înconjurător este unul care ține, până la urmă, de eficientizarea climatului de care ne bucurăm în zona în care stăm, ca atare. Deși programul Casa Eficientă Energetic oferă bani pentru eficientizarea imobilului, alegerea unui material care prin procedura de producție afectează cât mai puțin mediul înconjurător este idealul de alegere.
Bazaltul este o piatră care se găsește din abundență în natură iar exploatarea ei este relativ ușoară în comparație cu alte tipuri de excavări. La noi în țară, fabricile de vată minerală bazaltică se aprovizionează în mare măsură de la Racoș (am adăugat în dreapta o poză de pe www.patruzari.ro cu coloanele de bazalt de la Racoș).
Producția în mare parte se realizează în zilele noastre pe gaze, cubilourile pe cărbune fiind deja încet trase pe dreapta. Desigur, nu este cea mai curată formă de producție însă vin din spate și producători mai puțin tradiționali, precum FIBRAN, care este unul dintre puținii producători ce își alimentează cuptoarele, pentru a topi bazaltul, cu curent electric. Este un proces de topire extrem de rapid, piatra se transformă în lavă în decurs de câteva secunde, iar impactul asupra mediului este unul relativ scăzut; depinde în ce măsură curentul electric folosit provine din surse verzi.
În plus, vata bazaltică mai are un mare avantaj care ar trebui să te determine să o alegi în fața altor produse de termoizolare pe bază de plastic dacă dorești ca impactul tău pe planetă să fie unul cât mai redus. În timpul instalării, deșeurile pot fi chiar și îngropate în pământ pe proprietate, folosindu-le ca umplutură pentru alte construcții, etc. Impactul asupra solului este inexistent, plantele înțelegându-se foarte bine cu vata bazaltică (există culturi bazate pe vată bazaltică). Alternativa este ca montatorii ce lucrează la casa dumneavoastră să arunce, involuntar, sute de grame (poate chiar kilograme) de particule mici de plastic. În timpul debitării, la rece, cu cuțitul (aceasta fiind metoda preferată pe șantier), o placă de polistiren expandat aruncă în mediul înconjurător sute de mini-particule rotunde care apoi rămân în sol sau sunt purtate mai departe de vânt, pentru ca în câteva sute de ani să ajungă abia micro-fibre de plastic.