Cerintele asupra sigurantei în caz de incendiu in normativele nationale sunt de cele mai multe ori bazate pe modul de propagare a focului (curba de foc standard). Cerintele cu privire la caracteristicile materialelor si structurilor folosite sunt determinate de destinatia finala a cladirii, dimensiunea si operarea acesteia precum si de potentialul la foc pe care il poseda.

a) Clasificarea la foc a materialelor: reacția la foc (propagarea focului)

În cazul izbucnirii unui incendiu, este important ca respectiva cladire sa poate fi evacuata pe cat de repede posibil pentru salvarea vietilor omenesti. Timpul disponibil pentru evacuare se bazeaza pe materialele de constructii si proprietatile acestora cu privire la rezistenta la foc.

Rezistenta la foc a materialelor de constructii este determinata si reglementata (in UE) prin Euroclass. Euroclass-ele au fost introduse in urma unei rezolutii a Comisiei Europene (2000/147/EEC) in Februarie 2000, in scopul crearii unei platforme comune de comparatie a proprietatilor cu privire la reactia la foc a materialelor de constructii. Metodele de incercare la foc ale produselor se face in concordanta cu metode de test armonizate in statele membre.

Testele de rezistenta la foc in Euroclass:

* Teste de rezistenta la foc a materialelor de constructii – Non-combustibilitate, EN ISO 1182.

* Teste de rezistenta la foc a materialelor de constructii – Determinarea potentialului caloric, EN ISO 1716.

* Teste de rezistenta la foc a materialelor de constructii – Materiale de constructii, cu exceptia materialelor destinate pardoselilor, expuse la flacara deschisa a unui arzator pe gaz (SBI), SS-EN 13823.

* Teste de rezistenta la foc a materialelor de constructii – Inflamabilitatea produselor supuse unei flacari penetrante – Partea a 2-a: Test cu o singura flacara, EN ISO 11925-2.

* Rezistenta la foc a pardoselilor – Partea 1: Determinarea comportamentului la ardere folosind o sursa radianta de temperatura, EN ISO9239-1.

OBSERVATIE: Scopul metodei de test SBI (Single Burning Item) este de a utiliza un model la scara mai mare comparativ cu metodele standard de test, pentru ca rezultatele testului sa corespunda mai bine, referential, cu o propagare a focului la scara reala. Experienta spune ca metoda de test SBI nu functioneaza prea bine cu produsele compuse din mai multe straturi, precum panouri sandwhich usoare, cu miez de polistiren si suprafete de metal. Rezultatele metodei SBI tind sa depinda de locatia obiectului testat, astfel incat a fost dezvoltat un standard (EN 15715) cu instructiuni detaliate pentru montajul si fixarea obiectului testat.

Principalele proprietati care determina Euroclassa unuui produs sunt non-combustibilitate, inflamabilitate, propagarea flacarii, valoarea calorifica precum si modul si gradul de degajare de fum si picaturi incandescente. In functie de rezultatul anumitor proprietati, produsului ii este atribuita o clasa de rezistenta la foc conform graficului din dreapta.

* Clasa A1 este incombustibila si datorita nivelului de cerinte nu poate fi combinata cu nici o clasa aditionala

* Clasa A2 este deasemenea clasificata ca fiind incombustibila din moment ce nu produce combustie spontana cu degajare de flacara in aplicatiile posibile ale produsului ce intra sub incidenta acestor clase

* De la clasele A2 laD exista clase aditionale ce pot fi combinate cu Euroclasa, pentru dezvoltarea de fum s1, s2 sau s3 si pentru emisia de picaturi incandescente d0, d1 sau d2 (ex. A2 – s1, d0)

* Clasa E se combina cu clasa aditionala d2

* Apartenenta unui produs la clasa F inseamna ca acesta nu a fost documentat, nu intruneste criteriile de eligibilitate ale unei alte clase sau producatorul nu a dezvoltat proprietatile de rezistenta la foc. Clasa F nu poate fi combinata cu nici o alta clasa aditionala

* Atunci cand se stabileste Euroclasa pentru izolatiile termice la conducte se foloseste sub-indexul „L” (ex. A2L – s1, d0)

Te așteptăm să ne contactezi pentru a-ți recomanda cele mai bune soluții pentru aplicația ta iar dacă focul este o grijă de care vrei să scapi, la noi vei găsi cele mai bune materiale din acest punct de vedere. Scrie-ne mai jos!

14 + 2 =