Vata Bazaltica este un mediu versatil de creștere vegetală și poate fi folosit ca un produs de sine stătător sau într-o varietate de sisteme hidroponice, inclusiv pentru gradinaritul hidroponic de hobby.

Cum să folosești vata minerală bazaltică în 5 pași

Mai jos sunt cei 5 pași simpli pe care trebuie să îi urmezi atunci când folosești pentru prima dată vata minerală bazaltică în culturile hidroponice:

1. Achizitionarea produsului

Cumpărați un set de cuburi din vată minerală pentru cultivat, de 2.5-3 cm latura. De obicei se comercializeză în seturi de câte 10 bucăți ce încap aproape perfect in tăvile din plastic disponibile prin comerț.

2. Reglarea pH-ului

În funcție de brand-ul de vată pe care îl veți achiziționa, instrucțiunile de mai jos pot varia.

Adaptați nivelul pH-ului din apă la 5.5 coborându-l la nevoie cu corector de pH sau apă de lămâie. Testați pH-ului folosind un kit de testare, disponibil pe piață. Scufundați în apă vata minerală până când aceasta s-a umplut de apă. Nu stoarceți cubul de vata deoarece materialul a fost proiectat să aibă un raport apă/aer optim pentru procesele de horticultură.

3. Plantarea semintelor

Plantați semințe în fiecare cub. În funcție de tipul de plantă e posibil să fie nevoie să puneți mai multe semințe/gaură. Mai multe informații se pot lua de la furnizorul semințelor.

4. Adaugarea soluției cu nutrienți

Udați plantele normal folosind soluție cu nutrienți diluată (în mod normal se folosește o schemă de soluție de nutrienți de 1/8 la 1/4). În fazele inițiale ale ciclului de creștere al plantei, aceasta nu va avea nevoie de întreg aportul de macronutrienți furnizat de soluție. Concentrația se poate mări pe măsura ce planta se va dezvolta înspre maturitate. O grijă trebuie să o constituie și fenomenul de supra-udare, care poate stopa dezvoltarea rădăcinilor.

5. Transplantarea într-un mediu nou

Cuburile de vată sunt pregătite de a fi plantate într-un mediu mai generos iar acest lucru ar trebui să se facă atunci când planta are deja rădăcina principală dezvoltată. La acest moment trebuie să decizi unde îți vei muta planta (într-un cub de vata minerala mai mare, pregatit deja pentru continuarea culturii hidroponice sau în sol de cultură). Indiferent de soluția aleasă trebuie să ai în vedere ca noul mediu să fie pregătit, adică îmbibat cu apă și nutrienți înainte de a face transferul, pentru a reduce șocul transplantării.

A se avea grijă ca în cazul transplantării în sol de cultură a cubului de vată, acesta să nu fie uscat ci pregătit cu apă și nutrienți. Acesta poate usca repede cubul de apă, înainte ca rădacinile să reușească să se dezvolte în noul sol. Din acest motiv, transplantarea trebuie făcută doar atunci când rădăcinile sunt bine dezvoltate.

Vata Bazaltică este un produs excelent ca înlocuitor de sol, pentru culturile ce trebuie atent monitorizate și dezvoltate. Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziție.