Piața  vata minerala, trebuie privită pe ansamblul ei, ca făcând parte dintr-o construcție de viitor, mai mare decât simpla luptă comercială a genericei “izolații termice”.

Într-o lume debalansată din punct de vedere al raportului energie produsă/economie de energie dar cu cerințe din ce în ce mai ridicate din punct de vedere al reducerii gazelor cu efect de seră, cu o tehnologie din ce în ce mai orientată către reducerea consumului prin soluții inteligente dar și care să ajute la purificarea mediului înconjurător, piața de materiale izolatoare, în general, dar mai ales piața de produse din vata minerala, este în plină expansiune.

Pe 10 februarie 2017, compania de cercetare de piață, Zion Market Research, a publicat un raport nou, intitulat “Piața de vată minerală (Vată Bazaltică și Vată de Sticlă) pe tipuri de produse finite (Plăci, Saltele, Forme Speciale și Panouri) pentru transporturi, construcții, industrie și alți utilizatori finali: O perspectivă globală a industriei, o analiză comprehensivă și previziuni 2016-2022”.

Conform studiului amintit mai sus, piața globală de vată minerală era situată la nivelul anului 2016 la 9.85 miliarde $, fiind așteptat să urce la 14.65 miliarde $ în 2022.

Asia

În ceea ce privește consumul, piața Asiei a dominat anul 2016 și este așteptată să-și mențină consumul și în anii următori. Vata minerală, fiind un material utilizat pe scară largă în industria auto, va cunoaște cel mai probabil o creștere în cerere datorită boom-ului constructorilor auto din India și China. În plus, există o creștere semnificativă a investițiilor în infrastructură în zona tărilor asiatice de la Oceanul Pacific care a dus pe cale de consecință la o cerere crescută a vatei minerale în ultimii ani. Acest factor este în continuare unul important în creșterea preconizată a sectorului analizat în perioada următoare. Mâna de lucru ieftină precum și ajutoarele guvernamentale substanțiale din India au încurajat investitorii majori din industrie să parieze prin implementarea unor noi unități de producție în zonă. Acest lucru va impacta cu siguranță asupra cererii de vată minerală în zonă dar și asupra prețului.

Europa

Este așteptat ca Europa să cunoască o creștere optimistă în ceea ce privește piața de vată minerală în anii ce urmează. Creșterea continuă și rapidă a cererii de vată minerală în Germania datorită boom-ului extraordinar al segmentului auto a dus la dezvoltarea pieței în toată Europa.

Bătrânul Continent și-a recăpătat puterea de creștere economică pierdută în urma crizei economice din 2012, acest lucru ducând la o creștere substanțială a consumului de vată minerală în câteva sectoare industriale cu cerințe de izolații superioare, deci cu valoare ridicată. Segmentul construcțiilor aduce aproape 9% PIB-ului Uniunii Europene, drept urmare sectorul infrastructurii industriale este o parte crucială a economiei europene, acest aspect fiind considerat a fi un indicator puternic al creșterii viitoare a cererii de izolații în general și de vată minerală în particular.

America, Orientul Mijlociu și Africa

America de Nord a reușit să mențină a doua piață de vată minerală, ca mărime, din lume, în 2016. Acest lucru a fost majoritar atribuit prezenței puternice a industriei auto. În plus, în unele părți ale Americii de Nord au fost adoptate anumite protocoale care reglementează grosimea izolației. Acest aspect va fi probabil motorul principal al creșterii pieței de vată în următorii ani.

America Latină, Orientul Mijlociu și Africa sunt așteptate să prezinte o creștere subtanțială în următorii ani. Acest lucru poate fi atribuit și realității din Brazilia, unde industrializarea și urbanizarea pe scară largă are loc deja de câțiva ani. Acest aspect este așteptat să ducă și la o cerere masivă de automobile care la rândul său va genera o creștere puternică în cererea de vată minerală. Extinderea rapidă a industriei ce deservește infrastructura în Orientul Mijlociu și în Africa poate fi deasemenea unul dintre generatoarele ce va conduce la o creștere lucrativă în privința cererii de vată minerală.

Vrei să afli mai multe despre piața de vată minerală bazaltică sau să descoperi soluțiile de termoizolații dezvoltate pe baza produselor de acest tip? 

Contactează-ne!

13 + 6 =