Uneori ideile cele mai simple sunt și cele mai bune. Glafuri din polistiren extrudat este una dintre ele. De ce să instalăm glafuri greoaie de piatră și să ne chinuim să le prindem cu sisteme metalice scumpe când putem foarte bine să folosim izolație termică rigidă, cea mai bună în acest caz fiind polistiren extrudat sau, pe scurt, XPS?.

Este cea mai simplă și bună soluție!

 

Înainte de a trece la explicația pe larg am dori să vă reamintim că glafurile din piatră masivă crează noi punți termice liniare și pot deteriora randamentul izolației termice existente. Iar punțile termice nu sunt ceva ce ne dorim.

 

În general, glafurile ferestrelor sunt făcute din materiale ce nu absorb apa, precum piatră, plastic sau metal. Cu toate astea aceste materiale nu sunt termoizolatoare, având un coeficient de transfer termic mare și fiind plasate pe fațadă sub tocurile ferestrelor, temperaturile din mediul înconjurător sunt ușor transferate în interior.

Drept urmare, glafurile realizate din materiale izolatoare precum polistirenul extrudat de la FIBRAN (FIBRANxps), reprezintă poate cea mai bună și la îndemână soluție. Totul constă în alegerea tipului corect de polistiren extrudat FIBRANxps, cel cu fețele plăcilor netede, precum FIBRANxps 300L. Acesta va permite stratificarea ulterioară dar în același timp va asigura impermeabilitatea acestei zone (unde apa are tendința, în funcție de glaf, să stea). 

Glafurile din polistiren extrudat se pot instala ori împreună cu izolația termică a fațadei, ori ulterior, decupând fațada izolată (ETICS). Se lipesc pe poziție cu o spumă poliuretanică adezivă cu expandare mică, în timp ce asupra punctelor de contact cu fațada se lucrează cu plasă de armare și elemente de unghi, pentru a hidroizola îmbinările. Pe muchia exterioară a glafului se montează un picurător. La final, suprafața finală poate fi tratată în același mod cum se tratează stratul final al unei fațade. Se poate vopsi, tencui decorativ sau orice altă variantă se dorește.

Un produs ce se pretează perfect pentru realizarea glafurilor, precum și pentru termoizolarea acestora, este FIBRANxps GF, o placă din polistiren extrudat de înaltă rezistență la compresiune. Mai multe detalii despre produs se pot găsi aici.

Dacă vă gândiți să vă finisați glafurile în același mod ca și fațada principală, avem un mic trick pentru dumneavoastră pentru a economisi timp din viitor și a vă putea bucura mai mult de viață: folosiți un strat final cu silicon. În acest fel mizeria va aluneca ușor la fiecare ploaie și astfel glafurile dumneavoastră se vor auto-curăța.

 

Dorești șă știi mai multe despre materialele de izolație termică ce pot fi folosite pentru realizarea glafurilor? Contactează-ne pe office@robalan.ro sau office@izolrom.ro sau prin formularul de mai jos. 

13 + 1 =